Kierrätys on lähes kaikille tuttua, ainakin biojätteen ja pahvin osalta. Kierrätys on kehittynyt ja lajittelusta on tullut yhä tarkempaa. Kaikki tämä, jotta voisimme käyttää materiaalit mahdollisimman hyvin uudestaan. Siten säästyy energiaa ja luonnonvaroja. Väärin lajiteltu tuote voi pahimmillaan tehdä koko lajitteluerästä hyötykelvottoman. Tee siis lajittelu huolellisesti.

Lajittelu tehdään materiaalikohtaisesti esim. paperi, metalli, muovi ja energiajäte. Lakikin määrittelee jätteiden hävittämistä, hyödyntämistä ja lajittelua. Jäteasemat, kierrätyskeskukset ja -pisteet opastavat oikean kierrätyksen pariin. Tässä pari kierrätystä koskevaa neuvoa.

Mitä tehdä vanhoille peleille ja elokuvalevyille?

Paras tapa kierrättää cd:t, dvd:t, blurayt ja pelit on myydä tai lahjoittaa käyttökelpoiset eteenpäin. Myynti onnistuu harrastajien someryhmissä, kirpputoreilla ja netissä. Mikäli et itse halua nähdä vaivaa, voit lahjoittaa ne hyväntekeväisyykirpputoreille tai kierrätyskeskukseen. Voit miettiä myös nuorisotiloja tai sairaaloita, jonka lapsi- ja nuorisopotilaille niistä voisi olla iloa.

Kierrätyksellisesti levyt ovat hyvin ohutta polykarbonaattimuovia, jossa on vielä hyvin ohut alumiinipinnoite. Ne eivät ole kierrätettäviä sellaisenaan, vaan kuuluvat sekajätteeseen. Muoviset kannet ovat usein PVC-muovia. Sen voi kierrättää energiajätteenä, jossa se päätyy poltettavaksi. Levyjen mahdolliset pahvikannet kuuluu kierrättää pahvikeräykseen.

Mikäli sinulta löytyy vielä vhs ja c-kasetteja, ne ovat myös sekajätettä eli kierrätykseen soveltumattomia.

Entä laitteet, kuten pelikonsolit ja soittimet?

Tietysti toimivat laitteet voi myydä ja kierrättää kuten levytkin uudelle käyttäjälle. Mikäli laite on rikki se tulee hävittää ammattilaisilla. Sähkölaitteet kuten pelikonsolit, dvd-soittimet, kaiuttimet ja kotiteatterit ovat sähkö- ja elektroniikkaromua (SER). Ne eivät missään nimessä kuulu sekajätteeseen vaan tulee aina kierrättää viralliseen keräyspisteeseen.

Kotitalouksien sähkölaitteita otetaan vastaan jäteasemilla, jätekeskuksilla ja SER-keräyspisteillä. Sähkölaitteiden kierrätys on nykyisin myös tuottajien vastuulla. Tästä syystä valmistaja, maahantuoja ja myyjä ovat osaltaan vastuussa sähkölaitteen kierrätyksestä. Kotitalouksille sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvät kaupat ottavatkin vastaan SER laitteita. Kuluttajalle laitteen palautus on maksutonta. Ainoastaan isojen laitteiden (kun jokin ulkomitta ylittää 25cm) kierrätys liikkeen kautta voi velvoittaa uuden laitteen ostoa. Uuden laitteen hinnassa on usein mukana ns. kierrätysmaksu riippumatta siitä palautatko vanhan laitteen myymälään uutta ostaessasi.