Ympäristöystävällisyys on tulevaisuuden ajattelua ja kestävän kehityksen puolesta puhumista. Hiilidioksidipäästöt ja ilmastonlämpeneminen ovat puhuttaneet jo 90-luvulta lähtien. Ongelma päästöistä on yhä paremmin tiedostettu, mutta silti ongelma jatkaa kasvamistaan. Greenpeacen raportin mukaan päästövahinkoja on vähennettävä kiireellisesti.

Ilmaston lämpeneminen yritetään vähentää noin puoleentoista asteeseen kuluvan vuosisadan aikana. Puolitoista astetta ei kuulosta paljolta, mutta sillä on suuri vaikutus planeettaamme. Valitettavasti tuo tavoite alle 1,5 asteen noususta vuosisadan aikana tulee näillä näkymin vastaan jo vuonna 2030. Kahden asteen keskilämmön nousu tuhoaisi koralliriutat ja monet ekosysteemit. Vedenpinnan nousu uhkaa miljoonia ihmisiä “ilmastopakolaisuudella” elinalueiden tuhoutuessa ja muuttuessa. Ilmastossa lämpeneminen näkyy myrskyinä, pahempina helle- ja pakkasjaksoina sekä merivirtojen muutoksina. Merivirtojen muutos aiheuttaisi dramaattisia säämuutoksia meille Suomeenkin, sillä lämmin golf-virta on oleellinen tutuille olosuhteillemme.

Mikäli vähennämme päästöjä merkittävästi ja saamme lämpenemistä hillittyä edes edes puolella asteella, eivät vaikutukset ole niin dramaattisia vaikka suuria muutoksia kuitenkin. Koska planeettamme on niin iso, ei puolen asteen muutosta tehdä hetkessä. Suurin muutosvoima ovat yksittäiset ihmiset ja heidän kulutustottumuksensa. Voit itse vaikuttaa planeettaamme omilla tavoillasi. Ekologisuus voi olla mitä tahansa roskien lajittelusta, kasvissyöntiin, työmatkapyöräilyyn tai matkustuksen vähentämiseen, kunhan se olisi pitkäjänteistä. Varmasti löydät oman pienen panoksesi ympäristösi hyväksi.

Monesti kuulee väitteen, että mitä 5 miljoonaa suomalaista mahtaa miljoonille intialaisille tai muille kuluttajille. Yksilötasolla tarkasteltuna suomalaiset ovat kuitenkin suuria luonnonvarojen syömäreitä ja kuluttaisimme planeetan vuoden varannot loppuun jo kevääseen mennessä. Tapojen muuttamista ei kannata ehkä itselleen perustella sillä, että “joku muukin tekee näin”. Pikemminkin, “minä teen näin koska haluan”. Kun tarve toiminnalle on itselle hyvin perusteltu, siitä on helpompi pitää kiinni. Motivoi itsesi toimimaan oikein. Jos ympäristön ja luonnon ajatteleminen motivoi, käytä sitä. Jos mahdollisuus lajitteluun ja sen tekeminen helpommaksi esim. useammalla astialla saisi sinut lajittelemaan, panosta siihen. Jos kaikki ihmiset tekisivät paljon pieniä tekoja ympäristön eteen, olisi muutos parempaan nopeammin saavutettavissa. Samalla ekologisempi elämisentapa siirtyisi kulttuurina ja elintapana eteenpäin, joten pienistä teoista kasvaisi merkittävä voima.