Elokuvien teko on tunnetusti kallista. Kun mietimme suuria Hollywood tuotantoja, miljoonien budjetit elokuvien tekoon kuulostavat huikeilta. Miten esimerkiksi Suomessa pystytään tekemään elokuvia tuhansien budjeteilla? Ehkä suurimmat menoerät Hollywood elokuvissa ovat näyttelijöiden suuret palkat (ja maailmanlaajuinen näkyvyys ja levikki) ja kasvavat erikoistehosteet ja 3D-kuvaus. Hyvin suunnittelemalla vähennettäisiin kuitenkin uudelleen kuvaamisen määrää ja tuotannon pitkittymistä, mikä lisää kustannuksia. Elokuvien tekeminen on kuitenkin kautta aikain ollut sen verran kallista, että kierrätystä suositaan sielläkin.

Uudelleenkäyttöä

Näyttikö auto tai rakennus tutulta jostakin toisesta elokuvasta? Kuvauspaikkoja, lavasteita ja suurta välineistöä kierrätetään elokuvissa paljon. Ei ole syytä rakentaa uutta rakennusta tai miettiä toista paikkaa, jos uudella kuvakulmalla kohteesta saadaan erinäköinen ja elokuvaan sopiva. Elokuvien tarkoituksena on kuitenkin luoda samaistuttava maailma, joten materiaalien kierrätys ja lainaus on täysin normaalia. Suomessakin itse elokuvissa käytetään kierrätyskeskuksilta hankittua tavaraa ja ne voivat näkyä useissa elokuvissa. Esineet ovat usein eletyn näköisiä ja vaatteet kuluneet henkilönsä kanssa. Tämä aiheuttaa kysyntää puvustajien ja lavastajien ammattitaidolle. Elokuvissa ja sarjoissa käytetyt vaatteet ja esineet voivat päätyä projektin loputtua kuvausryhmän kotiin.

Digitaalinen julkaisu ja suoratoistopalvelut

Ehkä näyttävin vaikutus elokuvien digitalisoinnilla on elokuvavuokraamojen vähentyminen. Kivijalkaliikkeet vähentyvät, kun elokuvan nähdäkseen ei tarvitse enää hankkia fyysistä levyä vuokralle. Sen sijaan voit vuokrata elokuvan ja katsoa sen suoraan kotisohvallasi erilaisten digitaalisten vuokrapalveluiden kautta. Fyysiset tallenteet vähentyvät, kun elokuvat ja sarjat saavat digitaaliset julkaisut. Eräitä versioita ovat jo suorotoistopalveluiden, kuten Netflixin omat elokuvat ja sarjat, jotka julkaistaan suoraan digitaalisesti palvelulle. Vielä näistä kuitenkin tehdään fyysisiä levikkejä myyntiin niin sarjan faneille kuin niille, jotka eivät suoratoistopalvelua käytä. Tulevaisuuden näkymänä on kuitenkin levyjen ja laitteiden jääminen historiaan. Digitaalinen tallenne ja sen levikki on valmistukseltaan fyysisiä julkaisuja ekologisempi. Mietipä hetki omistamasi bluray levyn matkaa kotiisi. Ensin luodaan levy, jolle tehty tallenne säilytetään muovikansissa. Sitten se matkaa välittäjälle, myyjälle ja lopulta kotiisi joko postitse tai myymälästä ostettuna. Digitaalisesti elokuva on nopeammin saatavillasi ja se tekee käytännössä fyysisestä tallenteesta tarpeettoman.