Ilmastonmuutoksen ja ympäristöstä välittämisen nouseminen pinnalle näkyy myös elokuvissa ja tv-sarjoissa. Näyttävät katastrofielokuvat ja nopeutetut ilmastonmuutoksen vaikutukset iskostuvat verkkokalvoillemme dystopiana. Aihe ei suinkaan ole uusi. Jo 80- ja 90-luvuilla tehtiin elokuvia kuvitteellisesta maailmasta, jossa ihmisten toimet ovat tuhonneet tuntemamme maapallon.

Veden täyttämä maailma

1995 valmistuneessa elokuvassa Waterworld tuntemamme maailma on kadonnut. Post-apokalyptisessa elokuvassa napajäätiköt ovat sulaneet, kuivaa maata ei ole ja ihmiskunta elää lautoilla meren päällä. Kuivasta maasta kerrotaan vielä tarinoita ja pienen tytön selkään tatuoitu kartta herättää toivoa niin sankareissa kuin vihollisissakin. Tarinan keskiössä on Kevin Costnerin esittämä merenkävijä, jolta löytyy jo mutaation tuoma sopeutuma veden täyttämään maailmaan.

Elokuva oli aikansa kallein tuotanto ja sen vastaanotto vaihteleva. Tuotantoa kyllä kehuttiin, näyttelijäsuorituksia ei niinkään. Silti elokuva herätteli jo vastakohtaa Mad Maxin ydinsodan tuhoaman maapallon aavikkomaisemaan, vedenpinnan nousun vaikutuksilla. Elokuva ei tarkkaan kerro aikaa tai syytä tapahtumalle, mutta yleisö muisti tämän maailmankuvan, kun jäätiköiden sulaminen nousi suureen keskusteluun.

Dokumenttielokuvat

Suurinta antia ympäristötietoisuuden kannalta ovat aihetta käsittelevät dokumenttielokuvat. Aihetta on käsitelty laajenevassa mittakaavassa yhä enemmän, mutta myös yksittäisiin kohteisiin keskittyvät elokuvat lisääntyvät. Parhaimmillaan dokumentit nostavat esiin epäkohtia, kertovat pientenkin tekojen vaikutuksista niin hyvässä kuin pahassa, sekä lisäävät ihmisten tietoisuutta. Vuonna 2017 julkaistu Matka merelle keskittyy Suomenlahteen. Suomenlahtea kehutaan yhdeksi maailman kauneimmaksi merialueeksi, mutta tämä Suomen, Venäjän ja Viron yhteinen alue on myös yksi saastuneimmista merialueista.

Myös julkisuuden henkilöt osaavat käyttää näkyvyyttään ympäristön puolesta. Tunnetuimpia ympäristön puolestapuhujia on näyttelijä Leonardo DiCaprio, joka perusti myös oman säätiön ympäristöongelmien parantamiseksi. DiCaprion säätiö ja tuotanto on julkaissut useita dokumenttielokuvia maapallon ympäristöongelmista ja luonnonsuojelusta. Yksi tunnettu dokumenttielokuva on Yhdestoista hetki, joka julkaistiin vuonna 2007. Siinä keskitytään maapallon kriittiseen tilaan, miten siihen on päädytty, miten ihmiskunta vaikuttaa ekologiaan ja mitä asialle voidaan tehdä.

Epämiellyttävä totuus

An Inconvinient Truth eli Epämiellyttävä totuus on yksi tunnetuin jäätiköiden sulamisesta kertova dokumenttielokuva. Se voitti kaksi Oscar -palkintoa 2007 ja herätti laajaa keskustelua ilmaston lämpenemisestä. Dokumentti keskittyy mannerjäiden sulamiseen ja sen vaikutuksiin. Vaikka se kohtasi myös kritiikkiä, sen hiilidioksidipäästöjä ja sulamista koskevasta sanomasta ollaan suurelta osin samaa mieltä.